Onursal Başkanlığını Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ’un yaptığı Adli Tıp Günleri’nin 19.su, ilk kez Uluslararası olarak 23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında Antalya Aksu’daki Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı (ATGV) Sosyal Tesislerinde 800 kişiye yaklaşan yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Adli Tıp ve Adli Bilimler alanında uzman isimleri buluşturan Uluslararası 19. Adli Tıp Günleri, geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Kongre açılışında, Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ, HSK Başkanvekili Mehmet Akif EKİNCİ, Yargıtay 1. Başkanvekili Adem ALBAYRAK, Adalet Bakan Yardımcıları Akın GÜRLEK, Ramazan CAN ve Niyazi ACAR, Yargıtay Üyeleri, Danıştay Üyeleri, Hakimler ve Savcılar Kurulu Üyeleri ve AFAD Başkanı Okay MEMİŞ hazır bulundu.
Kongreye Yargıtay, Danıştay, Hakimler ve Savcılar Kurulu, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, AFAD, Türkiye Adalet Akademisi, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, TÜBİTAK, Türk Akreditasyon Kurumu ve Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı gibi birçok kamu kurumu ile uluslararası kuruluşlardan temsilciler katıldı. Kongreye Üniversitelerden, Adli Tıp ve Adli Bilimler sivil toplum kuruluşlarından da yoğun katılım saplandı. Katılan uluslararası kuruluşlar arasında; Uluslararası Adli Bilimler Topluluğu (IAFS), Avrupa Adli Bilim Kuruluşları Ağı (ENFSI), Arap Birliği Adli Toksikoloji Birliği, Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Adli Bilimler Merkezi, Azerbaycan Sağlık Bakanlığı Adli Tıp ve Patolojik Anatomi Birliği, Hırvatistan Ivan Vucetic Adli Tıp Merkezi, İran Adli Tıp Kurumu, KKTC Sağlık Bakanlığı, KKTC Yüksek Mahkemesi, Gürcistan Levan Samkharauli Ulusal Adli Tıp Bürosu, Türkmenistan Merkezi Adli Tıp Kurumu, Polonya Adli Bilirkişilik Merkezi, Birleşik Krallık Metropolitan Polis Kriminal Laboratuvarı, Katalonya Adli Bilimler Merkezi, Malezya Adli Kimya Kurumu, Özbekistan Adli Tıp Kurumu ve Polonya Adli Bilimler Araştırma Enstitüsü temsilcileri yer aldı.
“Dünya’da Bilirkişilik” ana temalı kongrenin açılış konuşmalarını Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Yakup KAHVECİ, Adli Tıp Kurumu Başkanı Dr. Hızır ASLIYÜKSEK, Avrupa Adli Bilim Kuruluşları Ağı (ENFSI) 2. Başkanı Agnieszka LUKOMSKA ve Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ yaptı.
Kongrenin selamlama konuşmasını gerçekleştiren Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Yakup KAHVECİ; Adli Tıp Kurumunun, adalet sisteminde oynadığı kritik role dikkat çekti ve Adli Tıp Günleri Kongresinin Antalya’da gerçekleştirilmesinden dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.
“Adli Tıp Kurumu Aynı Zamanda Bir Eğitim Merkezidir”
Daha sonra söz alan Adli Tıp Kurumu Başkanı Dr. Hızır ASLIYÜKSEK açılış konuşmasında, Adli Tıp Kurumumun bir eğitim kurumu olduğuna dikkat çekerek bugüne kadar 600 adli tıp asistanına adli tıp uzmanlık eğitimi verildiğini, bununla birlikte hakim, savcı, otopsi teknikerlerine ve tıp fakültesi öğrencilerine adli tıp otopsi pratik eğitimi verilmeye devam edildiğini belirtti.
Kurumun mevcut personel yapısına da dikkat çeken Başkan ASLIYÜKSEK, Adli Tıp Kurumunda 157 akademisyen, 594 adli tıp uzmanı, 127 asistan, 154 diğer branş uzman hekimi; 613 mühendis, biyolog ve kimyager olmak üzere 2.953 kişilik güçlü bir ekip olduğunu vurgulayarak; Kurumun 2023 yılında 29.000 otopsi işlemi, 25.000 ölü muayenesi, 435.000 adli muayene ve 150.000 DNA incelemesi olmak üzere yaklaşık 785.000 adli dosya incelemesi yaparak adli rapor ve mütalaa düzenlediğini söyledi.
1 Şubat 2022 tarihinden itibaren İstanbul’da uygulanan ve 2023 yılında tüm büyükşehirlerde yaygınlaştırılan gece vardiyası sistemi ile otopsilerin gece 24:00’e kadar uzatıldığını da hatırtan Dr. Hızır ASLIYÜKSEK bu uygulama ile özellikle şehir dışına gidecek cenazelerin yakınlarının mağduriyetlerinin de giderilmiş olduğunun altını çizdi.
“Belirlenen Hedef Sürelere %90 Oranında Ulaştık”
2022’de daha hızlı ve etkin bilirkişilik hizmeti sunmak için yargıda hedef süre uygulamasına geçildiğini söyleyen Başkan ASLIYÜKSEK, bugüne kadar belirlenen hedeflere %90 oranında ulaşıldığını ve 2023 yılında gelen tüm bilirkişilik taleplerinin sonuçlandırılarak adli mercilere ulaştırıldığını belirtti.
Kurumun gelecek planları hakkında da konuşan Başkan ASLIYÜKSEK; 2002 yılında ülke genelinde sadece 25 ilde adli tıp hizmeti verildiğini hatırlatarak bugün 81 ilde adli tıp hizmeti verildiğine dikkat çekti. Yerinde adli tıp hizmeti vermek için 66 ilçede Bakanlıkça kurulan Adli Tıp Şube Müdürlüklerinin 41’inin aktif faaliyete başladığını da sözlerine ekleyen Başkan, hedeflerinin 2026 yılına kadar 66 ilçenin tamamında hizmet vermek olduğunun altını çizdi.
İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında Bölge İstinaf Mahkemesi bulunan illerde Adli Tıp Grup Başkanlığı açma hedefleri olduğunu söyleyen Başkan ASLIYÜKSEK “Hedefimiz 2026 sonuna kadar Grup Başkanlığı sayımızı 20’ye çıkarmak. Halihazırda 20 ilimizde kendi binalarımızda hizmet veriyoruz. Yapımı tamamlanan İzmir ve Bursa ve Bursa hizmet binalarını da Sayın Bakanımızın katılımıyla açmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Kurumun kalite ve akreditasyon süreçlerine de büyük önem verdiğini belirten Başkan, “Laboratuvarlarımız uluslararası standartlara göre akredite ediliyor. Kalite yönetimini sürekli olarak geliştirmeye özen gösteriyoruz” dedi.
Açılış töreninde söz alan Avrupa Adli Bilim Kuruluşları Ağı (ENFSI) 2. Başkanı Agnieszka LUKOMSKA da adli bilimler alanında uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekerek Adli Tıp Kurumu’nun ENFSI’nin önemli ve değerli bir üyesi olduğunu vurguladı.
Uluslararası 19. Adli Tıp Günleri’nin açılış törenindeki son konuşmayı gerçekleştiren Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ, Adli Tıp Kurumunun yıllar içindeki gelişimine dikkat çekti. Yapılan düzenleme ve yatırımlarla Adli Tıp Kurumunun kapasitesinin ve işlevselliğinin arttırıldığını belirten TUNÇ “Adli tıp hizmetlerinde her geçen gün artan iş yükü ve çeşitlilik göz önüne alındığında, farklı ihtisas alanlarında kurumsallaşma artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu kapsamda 2002 yılında; 5 olan ihtisas kurulu sayısını 8'e çıkardık. Ayrıca 6 olan ihtisas dairesine, son derece ileri teknoloji ürünü cihazlarla donatılmış “Adli Bilişim İhtisas Dairesini” ekleyerek bu sayıyı 7'ye çıkardık. Adli Tıp Kurumu 2002 yılında; İstanbul Merkez Teşkilatı ile birlikte 6 grup başkanlığı ve 18 şube müdürlüğü ile sadece 25 ilde hizmet sunmaktaydı. Yaptığımız yatırımlar ile artık Adli Tıp Kurumunu; 15 ilde grup başkanlığı, 81 il merkezi ve 131 adli tıp şube şube müdürlükleri ile ülkemizin tamamında hizmet verir hale getirdik” diye konuştu. 2006 yılında Kuruma yeni bina tahsis edilerek Kurumun fiziki yapısının güçlendirildiğini söyleyen Bakan TUNÇ yeni bina projesinin hazır olduğunu belirterek fiziki altyapının daha da artırılacağını söyledi.
“Kurumsal Yapıyı Artırmanın Gayreti İçerisindeyiz ”
Adli Tıp Kurumunun yapısını güçlendirmek ve geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını belirten Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ şunları kaydetti; “Adli Tıp Kurumunun teşkilat yapısını daha da güçlendirerek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda Adli Tıp İhtisas Kurulu sayısını 5’ten 8e çıkarmıştık. Şimdi de 11’e çıkarmayı hedefliyoruz. 3 yeni İhtisas Kurulunun ilave edilmesini hedefledik. Ayrıca Adli Tıp Grup Başkanlıkları da Bölge Başkanlıkları şeklinde kurumsal bir yapıya kavuşturulacak. Bölge Başkanlıklarına bağlı Adli Tıp Şube Müdürlükleri hizmet vermeye devam edecek. Yine idari birimlerin altında Personel, Destek Hizmetleri, Bilgi İşlem ve İstatistik, Eğitim, Araştırma-Geliştirme ile Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlıklarını da kurmayı planlıyoruz. Ayrıca İhtisas Kurulu, İhtisas Daireleri ve Grup Başkanlıkları bünyesinde Yazı İşleri Müdürlükleri kurarak, kurumsal gelişimi artırmayı planlıyoruz.”
“Adli Tıp Kurumu Deprem Bölgesinde Gece-Gündüz Çalışma Sergiledi”
Adli Tıp Kurumunun 6 Şubat Depremlerinde verdiği hizmetleri hatırlatan Bakan TUNÇ, Adli Tıp Kurumu personelinin gece-gündüz çalışarak deprem bölgesinde büyük hizmetler verdiğini söyledi.
Deprem Felaketinin ardından Adli Tıp Kurumunun 500’ü aşkın personeliyle bölgede görev yaptığını kaydeden Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ “Uzmanları ve teknik ekibiyle Adli Tıp Kurumumuz geceli gündüzlü bir çalışma sergiledi. Geceyi araçların içinde geçirerek, DNA tespitleri, ölü muayenesi gibi hizmetler ile çok yoğun bir çalışma sergilediler. Emeği geçen tüm personelimize huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Rabbim bir daha bu acıları yaşatmasın” dedi.
Adli Tıp Günleri’nde 7 gün boyunca Dünya’da Bilirkişilik konusu başta olmak üzere; Adli Belge İnceleme ve Bilirkişilik, Adli Radyoloji ve Bilirkişilik, Sağlık Hukuku ve Bilirkişilik, Adli Trafik ve Bilirkişilik, Adli Patoloji ve Bilirkişilik, Adli Travmatoloji ve Bilirkişilik, Adli Bilimlerde Kalite ve Bilirkişilik, Adli Genetik ve Bilirkişilik, Adli Toksikoloji ve Bilirkişilik, Kitlesel Felaketlerde Adli Tıp Hizmetleri ve Bilirkişilik, Olay Yeri İnceleme ve Bilirkişilik, Adli Balistik ve Bilirkişilik, Adli Bilişim ve Adli Bilimlerde Yapay Zeka Kullanımı, Maluliyet ve Bilirkişilik, Aktüerya ve Bilirkişilik, Adli Psikiyatri ve Bilirkişilik ve Adli Tıp Uzmanlık Eğitimi konularında çok önemli bilgi ve paylaşımlarda bulunuldu.
İlk kez Uluslararası olarak düzenlenen Adli Tıp Günleri’nde konuşmacı olarak 17 yabancı ülkeden 28 panelist yer aldı. Mısır, Azerbaycan, İtalya, ABD, Hırvatistan, Hindistan, İngiltere, İran, KKTC, Gürcistan, Malezya, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Bosna Hersek, Türkmenistan, Bulgaristan’dan gelen panelistler ülkelerindeki bilirkişilik faaliyetleri hakkında uzman görüşlerini ve deneyimlerini katılımcılar ile paylaştı.
Konferans ve panellerin yanı sıra Adli Tıp Günlerinde 101 adet poster bildiri ve 55 adet sözlü bildiri olmak üzere toplam 156 bildiri sunuldu. Jüri tarafından yapılan değerlendirme neticesinde 3 poster bildirisi ile 3 sözlü bildiri ödüle layık görüldü. Uluslararası 19. Adli Tıp Günleri’nin Gala Programında ise etkinliğe katkı sunanların yanı sıra bildirileri ile dereceye giren araştırmacılara plaket ve hediyeleri, Adli Tıp Kurumu Başkanı Dr. Hızır ASLIYÜKSEK tarafından takdim edildi.
Adli Tıp Kurumu; adli tıp ve adli bilimler alanında çalışmaları desteklemek, pratiği geliştirmek, hukuk ve tıp camiasıyla bilgi paylaşımına katkılarda bulunmak, eğitimin ve araştırmanın devamlılığını sağlamak amacıyla düzenlediği bilimsel etkinlik ve yayınlarına devam etmektedir.