Onursal Başkanlığını Adalet Bakanı Bekir BOZDAĞ’ın yaptığı Uluslararası Katılımlı 17.Adli Tıp Günleri 13-16 Ekim 2022 tarihleri arasında Antalya Aksu’daki Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı (ATGV ) Sosyal Tesislerinde 600'ü katılımcı olmak üzere 800 kişiyi aşan yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Alanında uzman isimleri bir araya getiren bu büyük etkinliğe Yargıtay 1.Başkanı Mehmet AKARCA, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir ŞAHİN, Adalet Bakan Yardımcısı Akın GÜRLEK, Yargıtay 1.Başkanvekili Eyup YEŞİL, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Rıdvan GÜNDOĞDU, Yargıtay 8.Ceza Dairesi Başkanı Abdulkadir GÜNGÖREN, Yargıtay 12.Ceza Dairesi Başkanı Ahmet ER, Danıştay 10. Daire Başkanı Yılmaz AKÇİL, Yargıtay üyeleri Salim KÜÇÜK, Muharrem ÜRGÜP, Mustafa YAPICI, HSK 1.Daire üyesi İbrahim KOLCU ile Yargıtay, Danıştay, TÜBİTAK, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Türkiye Adalet Akademisi, Sosyal Güvenlik Kurumu, Jandarma Kriminal Dairesi ve Emniyet Teşkilatı ile çeşitli üniversitelerden pek çok değerli isim katılım sağladı.
“Bilirkişilik” ana temalı kongrenin açılış konuşmalarını Yargıtay 1. Başkanı Mehmet AKARCA, Adalet Bakan Yardımcısı Akın GÜRLEK, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Zafer KOÇ ve Adli Tıp Kurumu Başkanı Dr. Hızır ASLIYÜKSEK gerçekleştirdi.
Kongre açılışının selamlama konuşmasını gerçekleştiren Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Zafer KOÇ Adli Tıp Kurumu’nun soruşturma süreçlerindeki önemine dikkat çekerek ‘’ Adli Tıp Kurumu, adaletin tecellisi ve suçun net şekilde tanımlanmasında hak ihlali olabilecek hususlarda, bilimsellik doğrultusunda konuyu ele alarak soruşturma ve kovuşturmanın önemli bir ayağını oluşturmaktadır. Bu işlevi ile de yargı makamının karar vermesinde önemli katkılar sağlamaktadır. Başkanlığın merkez ve taşra teşkilatında yer alan grup başkanlıkları ve şube müdürlükleri aracılığıyla ülkemizin en ücra bölgelerinde dahi çalışan hakim ve savcılarımızın maddi gerçeği ortaya çıkartmasında ve adaleti tesis etmesinde üstün gayret ve çalışmaları bulunan başta Adli Tıp Kurumu başkanımıza, çalışanlarımıza, hocalarımıza saygılarımı arz etmek isterim’’ Adli Tıp Günleri’nin ev sahibi olarak misafirlere hitap eden Adli Tıp Kurumu Başkanı Hızır ASLIYÜKSEK; Adli Tıp Kurumu’nun 135 akademisyen, 495 adli tıp uzmanı, 92 asistan, 122 diğer branş uzman hekimi; 502 mühendis, biyolog ve kimyager olmak üzere 2500 kişilik güçlü bir ekip olduğunu vurgulayarak kurumun 2021 yılında 669.819 adli dosya, 26.354 otopsi işlemi, 12.726 ölü muayenesi ve 105.835 DNA incelemesi yaptığını; 2022 yılı ilk 9 ayında ise, 559.528 adli dosya, 20.820 otopsi işlemi, 10.344 ölü muayenesi, 90.423 DNA incelemesi yaparak yargı teşkilatına etkili bir bilirkişilik hizmeti sağladığının altını çizdi. 2021 yılında daha hızlı ve etkin bilirkişilik hizmeti için yargıda hedef süre uygulamasına geçildiğini söyleyen ASLIYÜKSEK, bu uygulama ile ilk yılda belirlenen hedef sürelere büyük oranda ulaşıldığını belirtti. Cenaze yakınlarının uzun bekleme sürelerini sona erdirmek için vardiyalı otopsi işlemi uygulaması başladığını da belirten ASLIYÜKSEK, ‘’1 Şubat 2022 tarihinden itibaren İstanbul’da gece vardiyası otopsi sistemine geçilerek otopsi işlemleri gece 24'e kadar uzatılmıştır. Vardiyalı otopsi sistemi 1 Martta bütün grup başkanlıklarında, 1 Nisanda ise 20 büyükşehirde uygulanmaya başlanmıştır. 2023 yılında ise ülke genelinde 81 ilde yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Bu uygulamayla özellikle şehir dışına gidecek cenazeler için cenaze sahiplerini mağdur eden otopsi bekleme süresi kısaltılmıştır.’’ diye konuştu.
Kurumun gelecek planlarına da değinen Başkan ASLIYÜKSEK ‘’ 2002 yılında sadece 25 ilde adli tıp hizmeti verilirken, bugün 81 ilde hizmet verilmektedir. Vatandaşa yerinde hizmet verebilmek amacıyla bu yıl Ağır Ceza Mahkemesi bulunan 61 ilçemizde adli tıp şube müdürlüğü kurulmuş, bunlardan 25 şube hizmet vermeye başlamıştır. 2025 yılına kadar tamamının faaliyete geçirilmesi hedeflenmektedir. Halen 11 ilimizde grup başkanlığı olarak hizmet vermekte olan Adli Tıp Kurumu olarak, 2025 yılına kadar bölge istinaf mahkemesi bulunan 7 ilimizde daha Adli Tıp Grup Başkanlığı açmayı planlamaktayız. Gelecekte grup başkanlığı sayısını da 30 büyükşehirde olacak şekilde arttırmayı, tüm illerimizde 24 saat hizmet vermeyi hedeflemekteyiz’’ dedi.
17. Uluslararası Katılımlı Adli Tıp Günleri’nin açılış töreninde konuşma gerçekleştiren Bakan yardımcısı Akın Gürlek, misafir ve katılımcıları selamlayarak Adalet Bakanı Bekir BOZDAĞ’ın kongre mesajını katılımcılarla paylaştı. BOZDAĞ, kongreye gönderdiği mesajında: ‘’Adli Tıp Kurumu, hukuk ve adaletin nihai amaçlarından olan gerçeğin ortaya çıkarılmasında önemli bir görev ifa etmekte, önemli bir sorumluluğu yüklenmektedir. Adli Tıp Kurumu, kendisine kanunla tanınmış olan adli bilirkişilik görevini her zaman bilimsel kıstas ve tespitler ışığından en tarafsız ve güvenilir şekilde icra etmektedir. Gerçeğin ortaya çıkmasına ve adaletin tecelli etmesine mümkün olan en hızlı katkıyı sağlamak, Adli Tıp Kurumu’nun misyonudur. Adli Tıp Kurumu, adli bilimler alanında ülke genelinde liderliğini devam ettirerek 100 yılı aşkın bilgi, birikim ve tecrübesiyle tüm dünyanın saygı duyduğu bir kurumumuz haline gelmiştir. Adli Tıp Kurumu, mahkemelerin, hâkimlerin ve cumhuriyet savcılarının kendisine gönderdiği konularda hukuki uyuşmazlıkların çözümüne ve aydınlığa kavuşturulmasında çok büyük bir görevi yerine getirmektedir.’’ ifadelerine yer verdi.
Açılış töreninde söz alan Yargıtay 1.Başkanı Mehmet AKARCA ise değişen ve gelişen teknolojik imkanlara vurgu yaparak ‘’17. Adli tıp günlerinde Adli Bilişim ve Bilirkişilik konusunun çeşitli yönlerden ele alınacak olmasından duyduğum memnuniyeti belirtmek isterim. Bu konuların bilimsel bir temelde ele alınması, uygulamacılar için oldukça faydalı olacaktır. İleri teknolojiler, yeni ve suç ve uyuşmazlık türlerine yol açarak önemli zorluklar ortaya çıkardığı gibi, hızlı ve kaliteli adli bilirkişilik hizmeti verilmesi bakımından da yeni fırsatlar da doğurmuştır. Gelişmiş teknolojik cihazlar, modern çalışma yöntemleri ve yapay zeka algoritmaları sayesinde geçmişle kıyaslanmayacak ölçüde hatasız, nesnel ve tutarlı adli bilirkişilik hizmeti verilmesi mümküm hale gelmiştir. ‘’ diye konuştu.
Adli Tıp Günleri’nde aynı gün öğleden sonra ve takip eden günlerde konferans ve panellerle devam edildi. 4 gün boyunca Yargıtay, Danıştay, TÜBİTAK, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Türkiye Adalet Akademisi, SGK, Jandarma Kriminal Dairesi ve Emniyet Teşkilatı ile çeşitli üniversitelerden uzmanlar tarafından bilirkişilik temalı konular ve gelişmeler hakkında çok önemli bilgi ve paylaşımlarda bulunuldu. Birçok önemli konu etraflıca tartışıldı.
Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl “Uluslararası Katımlı” olarak düzenlenen 17. Adli Tıp Günleri’nde konuşmacı olmak üzere ABD New York Şehir Üniversitesi (John Jay Collage of Criminal Justice) Adli Bilimler Enstitüsü Kriminoloji Bölümü’nden Doç.Dr. Ali KOÇAK, KKTC Sağlık Bakanlığı Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Adli Tıp Kliniği Sorumlusu Uzm. Dr. İdris DENİZ, Hırvatistan Zagreb Ivan Vucetic Adli Bilimler Merkezi Fiziksel Kimya ve Toksikoloji Bölümü Üyesi Adrea LEDİC, Etiyopya Adli Bilimler Başkanı Zelalem Mengestea DEGENE, Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Adli İnceleme Merkezi Başkan Yardımcıları Hüseyin ALİHANOV ve Cabir AHMET, ülkelerindeki bilirkişilik faaliyetleri hakkında uzman görüşlerini ve deneyimlerini katılımcılar ile paylaştılar.
Konferans ve panellerin yanı sıra Adli Tıp Günlerinde 62 adet poster bildiri ve 49 adet sözlü bildiri sunuldu. Jüri tarafından yapılan değerlendirme neticesinde 3 poster bildirisi ile 3 sözlü bildiri ödüle layık görüldü. 17. Uluslararası Katılımlı Adli Tıp Günleri’nin “Gala Yemeği Programı”nda ise etkinliğe katkı sunanların yanı sıra bildirileri ile dereceye giren araştırmacılara plaket ve hediyeleri, Adli Tıp Kurumu Başkanı Hızır ASLIYÜKSEK tarafından takdim edildi.